ΛΩΛΑΜΑ - ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ - 1989

Δημιουργήθηκαν στους Αμπελόκηπους της Θεσσαλονίκης το 1989 από μέλη των "Απέναντι". Η πρώτη τους σύνθεση ήταν Χρήστος Τζιώκος φωνή και μπάσο, Στέλιος Εμμανουηλίδης κιθάρα και Χρήστος Χατζηαθανασίου τύμπανα. Αργότερα προστέθηκαν οι Θανάσης Πέτρου μπάσο και Φόντας Γρέδης κιθάρα. Το '91 συμμετέχουν στην πρώτη κασετοσυλλογή του "Ράδιο Ουτοπία" με το κομμάτι "Αίνιγμα", το οποίο μπήκε την επόμενη χρονιά στην lp συλλογή "Fragmenta IV", που κυκλοφόρησε από το fanzine "Στις Σκιές του Β-23". Το '93 κυκλοφορούν τη demo κασέτα "Στα Καμαρίνια Της Υπομονής", με εφτά τραγούδια. Την ίδια χρονιά κυκλοφορούν το επτάιντσο "Ο Βωμός Της Μοναξιάς" που περιείχε τρία κομμάτια. Κυκλοφόρησε σε χίλια αντίτυπα από τη "Fifth Dimmension Records" από το Κιάτο Κορινθίας. Το '96 κυκλοφόρησαν ένα demo cd σε περιορισμένα αντίτυπα και χειροποίητο εξώφυλλο, με τίτλο "Το Ασημένιο Δέντρο" που περιείχε έντεκα κομμάτια. Το '97 συμμετείχαν στη κασετοσυλλογή "'Εκρηξη Οργής" με το κομμάτι "Το Ασημένιο Δέντρο". Στα σχέδιά τους ήταν η κυκλοφορία μιας ακόμα δουλειάς με τίτλο "Φεύγω", ηχογράφησαν το κομμάτια "Σφαίρα", "Φεύγω" και "Μια Λεκάνη Με Νερό", τα οποία όμως δεν κυκλοφόρησαν και το '97 διαλύθηκαν. Η τελευταία σύνθεσή τους ήταν Χρήστος Τζιώκος φωνή, Νίκος Βάχρας μπάσο, Αστέρης Λιάπης κιθάρα και Σωτήρης Πενίδης τύμπανα. 'Εδωσαν εκατοντάδες συναυλίες σε χώρους όπως "Villa Amalias", "Rock Palais", "Zero", στη Θεσσαλονίκη, στο "πάρκο των σκύλων", στο θρυλικό "Στέκι Της Φιλοσοφικής", στο λιμάνι και σε διάφορα μπαράκια και εμφανίστηκαν κυρίως στη Θεσσαλονίκη, αλλά και Αθήνα, Πειραιά, Βέροια, Κοζάνη, Ιωάννινα, Δράμα, Βόλο, Καβάλα, Αλεξανδρούπολη, Ξάνθη, Σέρρες και άλλα μέρη της ελλάδας. Από το ξεκίνημα τους μέχρι το τέλος, συνεργάστηκαν μαζί τους διάφοροι φίλοι και μουσικοί, οι οποίοι ήταν οι Λάμπρος Σαλτσίδης μπάσο, Κώστας Βασιλειάδης κιθάρα, 'Μίχος' μπάσο, Κώστας Ηλιάδης πλήκτρα, Ευθύμης Ανθόπουλος κιθάρα, Νάκης Ιορδανίδης και Μαριάνθη Αλεξανδρή φωνητικά.
Μετά τη διάλυσή τους ο Σαλτσίδης συνεχίζει στους νεοσύστατους "Ziggy Was" όπου έπαιζε παράλληλα.Το '05 ο Γρέδης πηγαίνει στους "Γκρόβερ". Ο Ανθόπουλος έπαιξε στους "Vιδα". Ο Βάχρας έπαιζε παράλληλα στους "Middle Fingers" στην Αλεξανδρούπολη και αργότερα έφτιαξε τους "Redtape". Ο 'Μίχος' Κουσίδης, που ήταν ο frontman στους "Middle Fingers", γεννημένος το '69, έφυγε από τη ζωή στις 21 Δεκεμβρίου του '12. Ο Νάκης Ιορδανίδης, γεννημένος το '66, έφυγε από τον κόσμο σε ηλικία τριάντα χρονών. Ο Χρήστος Τζιώκος κυκλοφόρησε το '09 μια ποιητική συλλογή με τίτλο "Ο Δερμάτινος 'Ανθρωπος" που περιείχε και κάποιους στίχους των "Λώλαμα" και το '12 άλλη μία με τίτλο "Ανάσα Από Τη Φτερούγα Ενός Σπουργίτη", σε εικονογράφηση του Θανάση Πέτρου, ο οποίος ασχολήθηκε με τα κόμικς. Ο Πέτρου κυκλοφόρησε τέσσερις συλλογές κόμικς, "Ο Τυμπανιστής Και Οι Φίλοι" το '08, "Παραρλάμα Και 'Αλλες Ιστορίες Του Δημοσθένη Βουτυρά" και "Το Πτώμα" το '11 και "Το Γιούσουρι Και 'Αλλες Φανταστικές Ιστορίες" το '12.
Το '14 οι Χρήστος Τζιώκος και Στέλιος Εμμανουηλίδης, σαν "Λώλαμα Δυο", κυκλοφορούν μια νέα δουλειά με έξι κομμάτια, δύο από τα οποία είναι επανεκτελέσεις των "Λώλαμα". Στις ηχογραφήσεις συμμετείχαν και οι Χρήστος Χατζηαθανασίου (κλαρίνο) και Μπαμπίνος (μπάσο, hammond, programing). Τα τραγούδια διανεμήθηκαν δωρεάν σε ψηφιακή μορφή ενώ τον Οκτώβριο του '14 κυκλοφόρησαν σε βινύλιο από τη "Labyrinth Of Thoughts" με τίτλο "Σχεδόν Ετοιμόρροπα", σε διακόσια πενήντα αντίτυπα.

ΧΡΗΣΤΟΣ ΤΖΙΩΚΟΣ [ΦΩΝΗ] ΑΣΤΕΡΗΣ ΛΙΑΠΗΣ [ΚΙΘΑΡΑ]
ΝΙΚΟΣ ΒΑΧΡΑΣ [ΜΠΑΣΟ] ΣΩΤΗΡΗΣ ΠΕΝΙΔΗΣ [ΤΥΜΠΑΝΑ]


http://www.lolama2.com
https://el-gr.f...com/pages/Λώλαμα-δύο/706828809382907
http://www.myspace.com/lolamalolama
https://el-gr.f...com/pages/Λώλαμα/169174583162064

xtziokos@gmail.com

Χ

1.ΣΤΑ ΚΑΜΑΡΙΝΙΑ ΤΗΣ ΥΠΟΜΟΝΗΣ [1993 - DEMO TAPE] φωτο1
2.Ο ΒΩΜΟΣ ΤΗΣ ΜΟΝΑΞΙΑΣ [1993 - EP] φωτο2
3.ΛΩΛΑΜΑ [1996 - CD] φωτο3
4.ΛΩΛΑΜΑ ΔΥΟ: ΣΧΕΔΟΝ ΕΤΟΙΜΟΡΡΟΠΑ [2014 - MP3,LP] φωτο4

1.ΡΑΔΙΟ ΟΥΤΟΠΙΑ 1 NOBODY'S GONNA FIGHT FOR YOU [1991 - TAPE] φωτο5
2.FRAGMENTA IV [1992 - LP] φωτο6
3.ΕΚΡΗΞΗ ΟΡΓΗΣ [1997 - TAPE] φωτο7
4.ΡΟΚ ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΝΟ.4 [2001 - TAPE] φωτο8

 

ΠΕΝΗΝΤΑΤΕΣΣΕΡΙΣ [28] + [26]